top of page
  • Forfatterens bildeCoowner

Kjøpe ny eller brukt bolig?

Mange lurer på om man bør kjøpe ny eller brukt bolig, og det generelle inntrykket blant folk flest er at ny bolig er dyrere enn brukt bolig. Ser man på kvadratmeterpris, så er det nok mest sannsynlig det også. Likevel finnes det fordeler med nye boliger, som en gjerne finner det verdt å betale for.


«Fastpris» Vi jobber med å få boligkjøpere inn i egen-eide boliger gjennom medeierskap, og mange av de vi hjelper har allerede vært gjennom både 3 og 4 budrunder, og står fortsatt uten bolig. Det er fordi man, vertfall det siste året, sjeldent har vært alene i budrundene og det har tidvis vært vanskelig å komme ut av budrunden med det høyeste budet. Vi skriver fastpris i hermetegn, fordi også prisene på nye boliger kan forhandles på, men nye boliger har vertfall fastpris i den forstand at boligene selges til listepris uten budrunde, og som oftest etter førstemann til mølla-prinsippet.


Lave vedlikeholdskostnader Det er ingen hemmelighet at man må belage seg på vedlikeholdskostnader når man kjøper bolig, men det er naturlig at disse er lavere på et nybygg enn på et eldre bygg. Dersom man kjøper bolig i et sameie, så vil ofte sameiet sørge for at alle tilhørende sameiet, innbetaler et visst månedlig beløp gjennom felleskostnadene, for å bidra til løpende vedlikehold av sameiets bygg, tomt og fellesområder ellers. Dette gjelder for både nye og brukte boliger i et sameie. Løpende vedlikehold kan spare en for kostbare reparasjoner, og ikke minst forlenge levetiden og bokvaliteten på bygget, og i boligen din.


Lavere dokumentavgift Ved kjøp av en selveierbolig (gjelder ikke andels-/borettslagsbolig) er man nødt å betale dokumentavgift. Dette er en transaksjonskostnad på en gitt prosentsats, 2,5%, som knyttes opp imot kjøpesummen. Her er det dog forskjell mellom nye og brukte boliger. På en bruktbolig betaler man 2,5% av boligens kjøpesum, mens for en ny bolig betaler man 2,5% av tomteverdien – som da gir en lavere dokumentavgift i kroner og øre. Til eksempel vil dokumentavgiften utgjøre 75.000 kr på en bruktbolig til 3 million, mens for en ny bolig til 3 million så vil dokumentavgiften typisk være i området 10-25.000 kroner avhengig av tomtens verdi.


Kvalitet Kvalitet kan selvfølgelig variere mellom boliger, utbyggere, bestilling og pris – MEN – nye boliger er uansett bygget i henhold til dagens krav og standard. Det betyr gjerne at boligen er mer energieffektiv, har et bedre inneklima, og strengere krav til rør og elektrisk enn hva eldre boliger har/hadde. Dette kan bidra til en tryggere og mer bærekraftig bolig, samt mindre energiforbruk og en lavere strømregning.


 

I noen tilfeller må man dog belage seg på noe ventetid dersom man kjøper nytt, dette fordi salget av nybygg gjerne starter før byggestart og et sted mellom 1-3 år før ferdigstillelse. Dersom det ikke er aktuelt for deg å vente på at boligen skal ferdigstilles, så kan en bruktbolig være et like godt og/eller bedre alternativ for deg. Da vil vi råde deg til å være detaljorientert på visning, lese nøye gjennom tilstandsrapporten og salgsoppgaven ellers, samt være bevisst på byggeår og hvilke konsekvenser dette eventuelt kan ha for boligbudsjettet ditt fremover. Aldri vær redd for å stille spørsmål til eiendomsmegleren dersom du lurer på noe - ingen spørsmål er dumme.


CoOwner kjøper både nye og brukte boliger sammen med boligkjøpere, og dette blogginnlegget er kun ment for å belyse noen av faktorene som bidrar til at en ny bolig, gjerne har en noe høyere prislapp enn en brukt bolig. I tillegg til de ovennevnte punktene så har man også andre faktorer, som for eksempel generelle svingninger i boligprisene og inflasjon.

Går du med planer eller ønske om å kjøpe egen bolig, men sliter med å spare nok egenkapital? Da gir vi deg gjerne en innføring i CoOwner-modellen, og forklarer deg hvordan vi har hjulpet både enslige, par, søsken, småbarnsfamilier og eldre, ut av leieforhold og inn på boligmarkedet gjennom medeierskap. Sjekk om medeierskap med CoOwner er noe for deg, eller book et møte med oss for å bli bedre kjent.


Lykke til på boligjakt! 🏡


🔻 Du kan enkelt dele blogginnlegget vårt på sosiale medier ved å trykke på et av symbolene under 👇

683 visninger
bottom of page